Hund på kontoret – en guide

Under senare år har djurvänliga arbetsplatser blivit alltmer populära, där många företag har förstått fördelarna med att låta anställda ta med sina husdjur till kontoret. På vårt kontor har vi t.ex. en medarbetare som har med sig sin beagle som är en hundras vars personlighet kräver att husse har koll och har tränat sin hund väl.

Men innan du tar med din hund till kontoret finns det några saker du bör tänka på. Denna guide kommer att belysa kontorsregler, samt vad man ska tänka på när det gäller din hund och dina kollegor.

Kontorsregler

Innan du fattar några beslut är det avgörande att vara väl förtrogen med din arbetsplats regler gällande hundar. Varje organisation har sina egna regler, och vad som kan vara ok på en plats kan vara olämpligt på en annan.

Tillstånd

Alla arbetsplatser är inte öppna för idén att ha husdjur på kontoret. Se till att du har uttryckligt tillstånd från din arbetsgivare eller HR-avdelning. Även om andra tar med sina husdjur, kan varje fall bedömas enskilt.

Begränsningar

Vissa kontor kan ha särskilda regler baserat på hundens storlek, ras eller antal djur som är tillåtna per dag. För att förhindra eventuella problem är det viktigt att du först undersöker vad som gäller.

Särskilda områden

Många kontor som tillåter hundar kan ha särskilda begränsade områden där husdjur är tillåtna, och andra områden där de är förbjudna. Exempelvis kan allmänna utrymmen, kafeterior eller mötesrum vara djurfria.

Förbered din hund

Precis som anställda förväntas vara professionella på jobbet bör även din hund förberedas för en företagsmiljö. Det är bara välskötta hundar som ska vara på kontor. Om din hund kan vara aggressiv, överdrivet högljudd, eller inte är rumsren, är ett kontor inte rätt miljö för dem.

Vaccinationer

Håll dig uppdaterad med din hunds vaccinationer och regelbundna hälsokontroller. En frisk hund minskar risken för överföring av sjukdomar eller parasiter.

Tänk på dina kollegor

Enligt Allergifakta 2015 (via Allergiförbundet) har 18 % av Sveriges befolkning en pälsallergi. Alla är inte heller hundentusiaster – förutom att vissa kan ha allergier, kan andra kan ha fobier. Innan du tar med din hund bör du fråga dina kollegor om de är bekväma med att ha en hund på kontoret.

Ljudnivå

Även om din hund generellt är tyst, kan kontorsmiljön göra dem mer högljudda. Om din valp också blir en distraktion kan det vara dags att fundera på om de ska vara i kontorsmiljö.

Gränser

Se till att din hund respekterar personliga utrymmen. Inte alla kommer att uppskatta ett överraskande besök från din hund under deras skrivbord eller att den plötsligt hoppar upp i deras knä.

Anpassa miljön

Om du har fått klartecken och vidtagit alla andra förberedelser är det dags att anpassa kontoret för att det ska bli så hundvänligt som möjligt.

Hundens plats

Din hund kommer att behöva ett eget utrymme. Ta med en bekväm hundbädd eller matta, leksaker, mat, vattenskålar och koppel. Glöm inte bajspåsarna för nödvändiga utomhuspromenader.

Promenader

Hundar behöver regelbundna pauser för att sträcka på sig, leka och lätta på sig. Se till att du tar ut dem med jämna mellanrum för att hålla dem bekväma och undvika olyckor inomhus.

Håll koll på din hund

Medan du är fördjupad i arbete är det lätt att glömma din hunds behov. Var uppmärksam. Om de är rastlösa eller upphetsade kan de försöka kommunicera något viktigt.

Att ta med din hund till kontoret kan vara en givande upplevelse för er båda. Det kan lindra daglig stress och ge glädje på arbetsplatsen. Dock är det viktigt att närma sig detta privilegium med ansvar och hänsyn både för din hund och dina kollegor. En harmonisk balans säkerställer att alla, inklusive din fyrbenta vän, har en produktiv och trevlig dag på kontoret.

Lämna en kommentar