Evroc – en svensk startup ska bygga massiva datacenter i Europa

Svenska startupen Evroc, har fått tunga investeringar från EQT Ventures och Norrsken VC, planerar att samla in och investera 3 miljarder euro under de närmaste åren för att börja driva två massiva datacenter. Inom de närmsta fem åren väntas företaget växa till mer än 3000 anställda.

Efterfrågan på data växer snabbt över hela Europa, men de flesta molntjänster erbjuds av en handfull amerikanska företag som kallas hyperscalers eller operatörer av storskaliga datacenter.

Marknaden för molntjänster i Europa växer kraftigt

Efterfrågan på molntjänster i Europa har ökat kraftigt och det är främst förändrat användarbeteende hos företag och andra organisationer, samt nya digitala innovationer som driver på förändringen.

Många organisationer, både stora och små, håller på med digital transformation, vilket ofta innebär att flytta data och tjänster till molnet. Detta beror på att molnet erbjuder skalbarhet, flexibilitet och kostnadsfördelar. COVID-19-pandemin påskyndade också trenden mot distansarbete, vilket i sin tur ökar behovet av molnbaserade samarbetsverktyg och tjänster.

Europa har strikta lagar om datasekretess och suveränitet (t.ex. GDPR), vilket kräver användning av lokala datacenter. Detta leder till en ökad efterfrågan på molntjänster inom regionen.

Det finns också ökande innovation i själva molntjänsterna, med nya erbjudanden och funktioner som utvecklas regelbundet av leverantörer. Den ökade efterfrågan på AI- och ML-funktioner driver företag mot molnet där dessa tekniker är mer tillgängliga och enklare att distribuera.

Evroc utmanar amerikanska moltjänster

Under ledning av entreprenören Mattias Åström planeras att data ska stanna inom Europa. Det har lett till en investeringsrunda där Evroc på sikt planerat att bygga åtta datacenter i hyperskala samt tre mjukvaruutvecklingsnav fram till år 2028.

Evroc, ett företag med huvudkontor i Stockholm, Sverige, arbetar med att utveckla ett moln i hyperskala som är säkert, suveränt och hållbart. De strävar efter att erbjuda de bästa tjänsterna och utvecklarupplevelsen. Med ett utvecklingskontor i Sophia-Antipolis, Frankrike, planerar Evroc att driva åtta datacenter och tre mjukvaruutvecklingsnav över hela Europa fram till år 2028.

Lämna en kommentar