Sälja företag

Att sälja ett företag är en process som kräver noggrann planering och förberedelse. Först måste företagsägaren bestämma sina mål och göra en värdering av företaget för att få en uppfattning om vad det är värt. Detta kan göras genom att ta hjälp av en företagsmäklare eller en ekonomisk rådgivare som ser till att företagets tillgångar, skulder och framtida intäktsmöjligheter tas med i beräkningen.

Det är också viktigt att förbereda dokumentation som visar företagets ekonomiska hälsa t.ex. balans- och resultaträkningar, samt att försäkra sig om att alla juridiska och finansiella frågor är i ordning.

Nästa fas i processen handlar om att hitta rätt köpare. Detta kan ske genom att antingen lägga ut företaget till försäljning via en mäklare eller förmedlingstjänst, eller att diskret kontakta investerare eller potentiella köpare. När en intressent hittats börjar oftast förhandlingar kring pris och villkor. I detta skede är det vanligt att köparen gör en grundlig genomgång av företagets verksamhet en så kallad Due diligence, för att säkerställa att all information stämmer. Efter att parterna har kommit överens om pris och villkor, tas ett köpeavtal fram och affären slutförs genom att ägandet överförs från den gamla till den nya ägaren.

Företagsmäklare

Att anlita en företagsmäklare när man säljer ett företag kan ha flera fördelar. En av de största fördelarna är att mäklaren har expertis och erfarenhet av företagsförsäljning, vilket hjälper till att identifiera köpare och säkerställa att man får en rättvis värdering. Mäklaren kan även hantera förhandlingar och förse säljaren med värdefull rådgivning, vilket kan vara avgörande för att få så stor vinst från försäljningen som möjligt.

En mäklare kan också underlätta processen genom att ta hand om marknadsföringen av försäljningen och genomföra processen diskret för att undvika att kunder, anställda eller konkurrenter får reda på försäljningen för tidigt.

Sälja till närstående

Om du vill sälja ditt företag till en närstående skiljer sig processen på flera sätt från att sälja det på den öppna marknaden. Vid försäljning till en närstående t.ex. en familjemedlem eller nära vän, finns ofta en högre grad av förtroende och personliga relationer som spelar in i processen. Detta kan underlätta förhandlingarna, eftersom parterna redan känner varandra och kanske delar gemensamma mål för företagets framtid. Det kan dock också komplicera affären, då känslor och personliga band kan påverka diskussioner om pris och villkor. Det kan vara svårt att hålla en affärsmässig ton, och risk för framtida konflikter kan uppstå om man inte kommit överens om tydliga förväntningar från början.

När ett företaget säljs på den öppna marknaden finns det oftast fler formella steg att följa. Då handlar det mer om att maximera företagets värde och hitta den bästa möjliga köparen, oavsett personliga relationer. Marknadsundersökningar, bredare annonsering och professionella förhandlingar är mer framträdande, och köparen kan komma med krav på en grundlig genomgång av företagets verksamhet. Detta gör att affären ofta blir mer komplex, men den ger också möjlighet till ett bredare utbud av potentiella köpare och därmed ett högre försäljningspris.

Hur mycket kan man sälja ett företag för?

Det finns flera olika modeller för att värdera ett företag, och valet av metod beror ofta på företagets storlek, bransch och affärsmodell. Det går också att använda en kombination av olika modeller när man ska värdera ett företag. Här nedan hittar du fyra vanliga modeller för att värdera ett företag.

Avkastningsvärdering (Discounted Cash Flow)Med denna metod beräknas nuvärdet av företagets framtida kassaflöden. Genom att göra antaganden om framtida vinster och diskontera dem till ett nuvärde, får man en uppskattning av företagets värde.
MarknadsvärderingEn marknadsvärdering jämför företaget med liknande företag som nyligen har sålts på marknaden. Genom att analysera värderingar och multiplar (som P/E-tal eller försäljningsmultiplar) kan man uppskatta ett rimligt marknadsvärde.
SubstansvärderingDenna värdering fokuserar på företagets tillgångar och skulder. Genom att summera värdet av alla tillgångar och dra av skulderna får man fram företagets nettoförmögenhet. Det är en vanlig metod för företag med mycket tillgångar, som fastighetsbolag.
MultipelvärderingMed en multipelvärdering används nyckeltal som exempelvis vinst, omsättning eller EBITDA (vinst före räntor, skatter, nedskrivningar och avskrivningar) för att skapa en värdering. Multiplar appliceras utifrån branschstandarder eller jämförbara företag.  

Varje metod har sina fördelar och passar olika situationer beroende på vilken typ av företag som ska värderas.